dimarts, 16 d’octubre del 2012

Tot té una història: El gintònic (i 3)



En aquest darrer apunt sobre el gintònic us parlaré de l'altre element imprescindible... La tònica.

No deixa de ser una casualitat interessant que la història de la tònica comencés precisament a la ciutat de Ginebra.
Alguna cosa ja presagiava que la tònica i la ginebra estarien condemnades a fer-se companyia pels temps dels temps...

El cas és que l'any 1783 Johann Jacob Schweppe , un joier d'origen alemany instal·lat en aquella bonica ciutat, inventa un sistema eficaç per introduir bombolles de diòxid de carboni  dins d'aigua envasada en ampolles... Estimulat per aquest gran èxit abandona la ciutat de Ginebra (i la joieria) i s'instal·la a Londres on funda la companyia J. Schweppe & Co. i triomfa venent aigua amb gas...

Anys més tard i com a conseqüència de la popularitat que tenen certes begudes amb propietats medicinals, J. Schweppe & Co decideix crear una beguda afegint quinina a l'aigua amb gas.

El fet que l'imperi britànic estigués escampat per tot el món i que la quinina s'utilitzés com a prevenció per a la malària, van fer d'aquesta nova beguda un èxit immediat de vendes.
Com que es tractava d'una beguda medicinal van decidir posar-li el nom de tònica...

La gran quantitat de quinina que la tònica portava en aquells moments (ara en porta molta menys) tenia avantatges i desavantatges. D'una banda la feia més o menys eficaç en la prevenció de la malària, però de l'altra la convertia en una beguda extraordinàriament amarga.


Mai sabrem qui va ser... Però  a algú se li va acudir intentar reduir aquella amargor afegint-t'hi un rajolinet de ginebra... 

Podem imaginar-nos que, potser, algun oficial britànic, avorrit en algun racó de món i portat d'aquella fal·lera per la investigació científica (pròpia de l'època) va decidir fer tan estrafolari experiment... Sigui com sigui el gintònic havia nascut i el poderós imperi britànic es va encarregar de donar-lo a conèixer a tothom qui, preocupat per la seva salut, volia combatre la malària (i potser també la melancolia...)

Podeu recuperar els articles anteriors... El gintònic , La Ginebra

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada